Pro začátek o tom alespoň píšu - to až mi jednou vnoučata vyčtou, že jsem to věděla, nic neudělala a jen tiše přihlížela:

     Byla jsem v 10. týdnu těhotenství, když mě paní doktorka poslala na UTZ 13. týdne. "Od vašeho posledního těhotenství se ledacos změnilo, maminko. Málokterá nemocnice udělá UTZ bez poplatku a braní krve pro zjištění vrozených poruch. Ale zkuste to, napíšu žádanku," řekla mi moje doktorka a na objednací lístek k zákroku napsala: "Prosím o UTZ plodu I. Děkuji." .... Razítko. Podpis. Povzbudivý úsměv. "Na shledanou!"

     Na toto vyšetření jsem se vždycky těšila. Poprvé jsem na UTZ viděla naši ztělesněnou lásku. Braní krve k zjištění rozličných poruch jsem odmítala, neboť co se dá prenatálně poštelovat, se vidí na obrazovce UTZ a ostatní vady přijímáme tak, jak je život s sebou přinese. Nikdy bych nedokázala vyřknout ortel smrti pro své dítě, i kdyby mělo podobu krokodýla. 
V blízkosti našeho bydlení otevřeli nové Centrum prenatální diagnostiky, kde vyšetřují doktoři z nemocnice, kam spadáme. Zkusm se tedy objednat tam.
 
Píši mail:

"Dobrý den, 
chtěla jsem se zeptat, zda provádíte UTZ ve 12.-13. týdnu těhotenství na žádanku lékaře i bez vyšetření krve k zjištění Down.s.? Pokud ano, prosím Vás o objednání. Dne 16.8. bylo údajné stáří miminka 9+5 týdnů, tedy mi bylo doktorkou doporučeno objednat se v týdnu od 4.9. Čas i den bych nechala na Vás - vynasnažím se přizpůsobit. Děkuji.
S pozdravem a přáním pěkného dne..."

"Dobrý den, toto ultrazvukové vyšetření provádíme na žádanku lékaře jako konziliární vyšetření, což musí být na žádance poznamenáno  společně s důvodem vyšetření. Pokud byste toto neměla, vyšetření stojí 1000Kč.  Ultrazvukové vyšetření může odhalit pouze nepřímé známky chromozomálních vad plodu a nemusí být vždy např. u Downova syndromu ultrazvukově vyjádřeny. Pokud máte o toto vyšetření zájem, ozvěte se obratem."

"Dobrý den, děkuji za odpověď. Na "Poukazu na vyšetření" mám jen "Prosím u UZ plodu I . Děkuji."...s razítkem, což asi není potřebný důvod. Jsem si vědoma omezení UZ vyšetření, avšak kombinované vyšetření mě jen zbytečně stresuje... a mé případně nemocné dítě stejně zabít nedokážu... Takže tak... Chápu a respektuji podmínky Vašeho centra, tedy kdyby toto nestačilo k plnému hrazení, mám smůlu. S pozdravem..."

"Dobrý den, paní Lukešová. Mluvila jsem s p. doktorkou a můžete přijít i s žádankou, kterou Vám napsal Váš gynekolog a to 6.9. v .8.10, jak již máte předjednáno.
S pozdravem..."
 


Dostavila jsem se k vyšetření.
" Paní magistro, tady podpis a prosím 1500 Kč." 
"???"
"Áaa, vy jste ta bez vyšetření krve! Tak tedy nic a počkejte si na paní doktorku." 

Ležím na vyšetřujícím lehátku.

"Hlavně se musím hezky mrskat, aby maminka viděla, jak jsem zdravé! 
Počkejte, taaak, ještě si tu nakopu vic vody, abyste viděli, že se mám dobře a určitě, maminko, určitě to zvládnu do konce, neboj... Koukni na prstíky, mám všechny! Hele, co umím...kotrmelec! A tady pod hlavou mám takovej svítivej polštářek, ten prý kontrolují, tak koukej, mám ho, mám!...Jeee, kam se mi to koukáte? No, jsem kluk, vadí to? Nevadí! Koukej maminko, jakej já jsem pořádnej kluk!.... Budu prospěšnej, společnost nezatížím....

     Vzpomněla jsem si na film Schindlerův seznam, kdy se Židé v holokaustu při velkých zdravotních prohlídkách přibarvovali vlastní krví, aby vypadali zdraví a dostali šanci přežít. A my, maminky, podle výsledků šetření, jak důstojníci SS, rozhodujem, zda se nám dítě hodí, přijde nám přijatelně zdravé a vhodné pro tento svět nebo naopak. Zvláštní toť pravomoc, která nám byla společností dovolená, doktory podporovaná, žádaná. A že to malé nic ještě není člověk? To si nacisté o Židech mysleli také... Jsem zvědavá, kdy to společnosti dojde a požene nás  před válečný soud.

"Neboj se, dítě moje. I kdybys ruce nemělo, ani ten svítivej polštářek. Třebas kluk v dívčím těle, s vadami na těle i na duši... Ani maminky nejsou bez vady, víš to?"

Je tady. Tato stělesněná láska. Povolané k lásce a čím víc nemocné, tím více okolí k milosrdné lásce zvoucí. V péči o nedokonalé roste dokonalost naše. A to se do nebe hodí.

"Děťátko moje, i kdyby mi řekli, že nejsi schopné se narodit, neboj se... budeš tu s námi dobu vyměřenou Bohem a já se budu snažit, abys na ten čas mezi námi rádo v nebi vzpomínalo. Už teď jsi mé milované dítě - dítě lvice."
 


Na UTZ ve 22. týdnu těhotenství:

    "Jaké byly výsledky kombinovaného biochemického testu z 12. týdne těhotenství? Nikde to tu v průkazu nevidím...Nebyl udělán?Z jakého důvodu?... Dobrá, poznačím tu - na žádost matky odmítnut."

"Vás nezajímá zdravotní stav Vašeho dítěte?"

"Zajímají mě podmínky k jeho lepšímu životu."